Boka studierådgivning

Fristående kurser

Fristående kurser heter (precis som vi!) Study Abroad på engelska.

Du kan välja att läsa fristående kurser i en eller två terminer.

Vanligtvis läser man 4 kurser under en termin och till skillnad från i Sverige, så kan du välja kurser från olika fakulteter. Detta betyder att du kan läsa en kurs i ekonomi, en i foto, en i journalistik och en i marinbiologi. Eller så kan du läsa 4 kurser i marknadsföring. Vill du bestämma vilka kurser du ska studera redan här hemma i Sverige, så ska du söka till de universiteten i Australien alternativt Hawaii Pacific University i USA för de garanterar kursval på förhand. I USA väljer man kurser på plats och man är aldrig garanterad sina kurser i förväg (undantag HPU).

För att bli antagen till fristående kurser krävs att man har ett slutbetyg från gymnasiet (ett fåtal universitet kräver även att man studerat ett år på eftergymnasial nivå) och att man har den engelskbehörighet som krävs. Till Study Abroads samarbetsuniversitet räcker det oftast med VG i Eng A eller B.

Om man är programstudent på universitetet i Sverige, kan man i de allra flesta fall få sina internationella kurser tillgodoräknade. Det är upp till ditt hemmauniversitet att göra denna bedömning.  

Man kan läsa fristående kurser både på grundnivå/kandidat, s.k. undergraduate och på fortsättningsnivå/master s.k. postgraduate nivå.